Terapötik Yaklaşımlar

Bize Ulaşın!

Aklınıza takılan sorular ve teklif almak için bizi arayabilirsiniz.

(0212) 231 28 02

Terapötik Yaklaşımlar

Terapötik Yaklaşımlar

Theraplay® Oyun ve Aile Terapisi

Bağlanma odaklı, yapılandırılmış bir oyun terapisi yöntemidir. İçeriğindeki oyunlar ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı güçlendirmeye yöneliktir.  Çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişkiyi dört ana boyut (yapı, bağlılık, besleme, mücadele) çerçevesinde değerlendirerek, bu alanlara çocuğun ve ilişkinin ihtiyacına göre oyun yolu ile müdahalelerde bulunulmaktadır. Theraplay sürecinin başında ebeveyn ve çocuk arasındaki etkileşimi değerlendirmek için MEM (Marschak Etkileşim Metodu) uygulanmaktadır. Ebeveynler sürece aktif bir şekilde dahil edilerek çalışılır. Oyun terapisi seansları ebeveyn geri bildirim seanslarıyla deslenmekte, terapist ve ebeveyn işbirliği içerisinde süreç yönetilmektedir. 

www.theraplay.org

www.theraplayturkiye.org

*Ayrıca ülkemizde Theraplay Oyun ve Aile Terapisi uzman programları ABD’de bulunan Theraplay Enstitüsü işbirliği ile Nadis Danışmanlık tarafından organize edilmektedir. 

Çocuk-Merkezli Oyun Terapisi

Çocuk-Merkezli Oyun Terapisiyle hedeflenen çocuğun kendini ifade aracı olan oyunu kullanarak oyuncaklar vasıtasıyla kendisini, duygularını, deneyimlediklerini ifade etmesine imkan sağlamaktır. Çocuğu yönlendirmeyen bir oyun terapisi tekniğidir. Çocuğun içinden gelen oyuncak tercihi ve oyun yönlendirmesinin çocuğun iyileştirme gücünü harekete geçireceğine inanır. Terapistin bilgisi ve yönlendirmesiyle değil, arada kurulan ilişki ve çocuğun içsel kaynakları sayesinde değişimin gerçekleşeceğini savunmaktadır. Terapist çocuğun kurduğu oyunlara çocuğun dahil ettiği kadarıyla eşlik etmekte ve gerekli yansıtmaları yapmaktadır.

Deneyimsel Oyun Terapisi

Deneyimsel Oyun Terapisi çocukların dünyayı deneyimlerine dayalı olarak algıladığı ve işlemlediği bilgisi üzerine kurulmuştur. Çocukların kaygı, korku veya yaşadığı sıkıntılarla bilişsel düzeyde baş etmesi yerine oyun odasında sunulan oyun ve oyuncaklarla o duyguları deneyimleyerek aktarması ve meselelerin çözümlenmesini sağlanmaktadır. Çocuğun yönlendirilmediği bir oyun terapisi tekniğidir. Oyun odası çocuk için güvenli bölgedir ve süreç içerisinde çocuğa terapist tarafından koşulsuz güven ve kabul görme sağlanır.

Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi 

Oyun yoluyla çocuğun gelişimine uygun bilişsel ve davranışsal teknikler kullanarak uygulanan bir terapi yaklaşımıdır. Yapılandırılmış, yönlendirici ve hedef odaklı bir yaklaşımdır. Çocuğun oyun oynarken yeni yollar düşünebilmesi, sorunlarını çözmesi ve ilişkiler kurması yoluyla davranışsal becerilerini geliştirmek hedeflenir. Bu terapi tekniğinde  çocuğun hayatındaki deneyimlerine benzer senaryolar sunulur. Yapılandırılmış oyunlar yardımıyla çocuğun yaşadığı problemlere dair bir anlayış geliştirmesi, yaşadığı durumu tekrar değerlendirmesi, sorun çözme ve baş etme becerisinin gelişmesi hedeflenir. Rol yapma, modelleme gibi tekniklerle çocuğun davranışını değiştirmesine yardımcı olunur. Çocuk bu sürece aktif şekilde katılır. 

Filial Terapi 

Çocuk merkezli, ebeveyn-çocuk ilişkisini geliştirmeyi hedefleyen bir aile terapisi yaklaşımıdır. Filial terapide, ebeveyn çocuğuyla terapötik oyun oynamayı ve çocuğunun davranışlarını oyun yoluyla anlamlandırmayı öğrenir. Ebeveyn süreçte aktif rol alır. Filial terapide, öncelikle terapist ebeveynlerle oyun terapisi seansları gerçekleştirir ve onları basit tekniklerle ilgili bilgilendirir. Sonrasında, ebeveynin oyunları çocuğuyla oynaması istenir, nasıl oynayacağı konusunda terapist yönlendirici bir pozisyondadır. 

EMDR

EMDR “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” olarak adlandırılan tekniğin baş harfleriyle kısaltılmış halidir ve Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme anlamına gelmektedir. Kişinin daha önce yaşadığı olumsuz hayat deneyimlerini anlamlandırmasını ve çeşitlil tekniklerle zihninde yeniden işlemleyerek iyileşmeyi sağlayan bir tekniktir. Hem çocuk hem yetişkinlerle uygulanabilmektedir.

https://www.emdr-tr.org/

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi, kişinin duygu ve davranışları üzerinde olumsuz etkisi olan düşünce yapılarını belirleyerek bunları değiştirmeyi hedefler. İşlevsiz veya olumsuz düşünce, inanç veya tavırların duygusal tepkiler veya davranış biçimlerini etkilediği varsayımına dayanır. Problem odaklı bir terapi yaklaşımıdır. Tek başına veya başka terapi yaklaşımlarıyla birlikte uygulanabilir.

Sanat Terapisi 

Kişilerin  zorlandıkları durumlar, baş etmesi zor olan her tür problem için sanat ile ifade çalışması uygulanabilir. Özellikle kendini ifade etme konusunda zorlanan bireyler için kolaylaştırcı bir dışavurumsal tekniktir. Çeşitli sanat malzemeleri kullanılarak kişiler iç dünyalarını ve bilinçdışını daha rahat ifade edebilmektedir. Resim, müzik, dans, hikaye, heykel gibi birçok çeşidi sanat terapisi kapsamında kullanılabilir. 

Kum Tepsisi Terapisi 

Kum Tepsisi Oyun Terapisi geleneksel konuşma terapilerine alternatif olarak danışanların içdünyalarını keşfetmelerine ve kaynakları ile yaşamdaki acılarının travmatik taraflarını ifade etmelerine olanak sağlar. Kum Tepsisi Oyun Terapisi, kum tepsisi teorisini bilinçli farkındalık meditasyon ilkeleriyle birleştiren bir yaklaşımıdır. Kum tepsisi oyun terapisi ve sanat terapisi gibi travmayı iyileştirmek için tavsiye edilen duyusal yöntemlerdendir. Deneyimsel olduğu için, özellikle travma yaşamış danışanlarda bu deneyim oldukça güçlüdür. 

Farkındalık Temelli Oyun ve Aile Terapisi 

Dottie Higgens Klein tarafından geliştirilen bu yaklaşımda çocuk ve ailenin ihtiyaçları ekseninde terapi sürecini şekillendiren bu yöntem nesiller arası aktarımlara, nesillerin yaşam öykülerine ve erken dönem gelişimsel basamaklara odaklanır. Oyun, farkındalık ve duyarlı ebeveynlik bileşenleri aracılığı ile gerçeklik ve hayal dünyası; oyun/terapi odası ve dış dünya gibi farklı alanlar ve bakış açıları ile çalışmayı bütünsel olarak çalışmayı sağlar.

Aile Oyun Terapisi 

Eliana Gil tarafından aile terapisine oyun öğesi dahil edilerek geliştirilen bu terapi yöntemi yaratıcılığa odaklanır ve deneyimsel bazı çalışmalardan oluşur. Tüm aile üyeleri seansta aktif olarak rol alır. Ailedeki her bir bireyin hem kendine hem de diğer aile üyelerine dair düşüncelerini, duygularını, fantezilerini, hayal güçlerini farklı şekillerde ifade etmelerine olanak sağlayan bir terapi yöntemidir.  Metaforlardan yararlanan bu yöntem, bilinçdışı dinamiklerin ortaya çıkmasına olanak tanır; aile içerisindeki iletişimi derinleştirir. Aile Oyun Terapisi, aile içerisindeki organizasyon becerileri, duygusal temas, ortak keyif alma kapasitesi gibi farklı alanlardaki farkındalığı arttırır.

Kukla ve Hikaye Teknikleri 

Özdeşleşme ve metaforlar aracılığıyla duyguların ifade edilmesini sağlayan Kukla ve Hikaye teknikleri çatışmaların ortaya çıkmasını ve işlenmesine alan tanır. Özellikle sözel olarak ifade edilmesi zor olan konularda terapinin verimi artıran tekniklerdendir. Çocuk ve ailenin ihtiyacına göre bireysel ya da aile düzeyinde kullanabilen bu teknikler ailenin birlikte hareket etmesine, organizasyon becerilerine ve spontanlığa odaklanarak aile için yeni bir iletişim tarzı sunar. 

Ebeveyn Danışmanlığı

Hamilelik itibariyle başlayan ebeveyn olma sürecinde kişilere destek olmak, bebeklerin ve çocukların iyi oluş hallerine katkı sağlamak için çeşitli konular çerçevesinde ebeveyn danışmanlığı hizmeti sunulmaktadır. Hamilelik itibariyle ebeveyn olma fikri, bebek ile ilişki kurma, bebeğin dünyaya gelmesine hazırlık ve hamilelik stresi konuları üzerine çalışılmaktadır. Doğum itibariyle ise hem bebeğin gelişimsel takibi yapılmakta hem de gelişimsel süreçler içerisinde ebeveynlere rehberlik edilmektedir. Nadis’te ebeveyn ve çocuk bağlanma ilişkisi başta olmak üzere meme bırakma, tuvalet eğitimi, anneden ayrılma, bireyselleşme gibi gelişimsel basamaklardaki geçiş süreçlerinin sağlıklı geçirilmesine gelişimsel ve ilişkisel bir bakış açısıyla eşlik edilmektedir. 

Online Terapiler  

Yüz yüze görüşmenin kısıtlandığı ya da uygun olmadığı durumlarda psikolojik sağlık açısından etkililiği kanıtlanmış bir uygulama olarak online psikolojik danışmanlık/terapi uzun yıllardır tüm dünyada kullanılmaktadır. Çalışmanın başarısı danışanın danışmanı ile işbirliği yapması ve açık iletişim kurmasına bağlıdır. Nadis uzmanları çocuk, ebeveyn, aile, yetişkin tüm çalışmalarını online platformlar üzerinden de gerçekleştirmektedir. Şehir dışı veya yurtdışında yaşayan bireylerle online danışmanlık/terapi hizmetleri sürdürülmektedir.

Lorem Ipsum is simply free text not dummy available typesetting industry been the industry standard Lorem ipsum is simply free text

Is my technology allowed on tech?
There are many variations of passages the majority have suffered alteration in some fo injected humour, or randomised words believable. or lipsum as it is sometimes known, is dummy text used in laying out print, grap or web designs
There are many variations of passages the majority have suffered alteration in some fo injected humour, or randomised words believable. or lipsum as it is sometimes known, is dummy text used in laying out print, grap or web designs
There are many variations of passages the majority have suffered alteration in some fo injected humour, or randomised words believable. or lipsum as it is sometimes known, is dummy text used in laying out print, grap or web designs
There are many variations of passages the majority have suffered alteration in some fo injected humour, or randomised words believable. or lipsum as it is sometimes known, is dummy text used in laying out print, grap or web designs